Let’s get farming

dinsdag, 18 september 2018 17:01

Local2Local legt de link tussen internationale studenten en lokale boeren. In het kader van Utrecht Food Freedom bekijken zij hoe ze elkaar kunnen versterken met arbeid en kennis.

De band tussen Local2Local en de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht is al jaren warm. Veel studenten zetten zich in voor de corporatie, als consument, door producten te verkopen, maar ook door hun kennis te delen voor verbetering van de voedselketen. Ook de Poolse Danika Moore (24), studente Sustainable Development, is verbonden met Local2Local.

Danika vindt het werken op de boerderij een openbaring. “Ik ben opgegroeid in Warschau. Ik heb tijdens mijn studie veel geleerd over de herkomst van ons eten. Toch kwam het echte besef van de afhankelijkheid van de natuur pas toen ik met mijn eigen handen groente uit de aarde trok, die ik dezelfde avond at. Die ervaring gun ik iedereen.” Om dat te realiseren is Local2Local in gesprek met de Universiteit.

Samen met een studiegenoot uit Spanje deed Danika onderzoek op de universiteit naar de bereidheid onder studenten om op een boerderij te werken. Die bleek er wel degelijk te zijn. Local2Local organiseerde een workshop waar de studenten en agrarisch ondernemers aanwezig waren, met de titel ‘Shake the hands that feed you.’ Danika: “Er werd een brug geslagen tussen stad en platteland én tussen generaties. Ook werd over en weer kennis uitgewisseld. Dat willen we meer gaan doen.”

Inmiddels is Danika bij tientallen boeren langs geweest. “We inventariseren waar de behoefte bij hen ligt. Willen zij vooral studenten die helpen met het binnenhalen van de oogst, of zijn ze op zoek naar nieuwe kennis die door studenten gebracht kan worden?” Nog dit najaar worden de eerste concrete samenwerkingen tussen studenten en boeren opgestart.